Höftledsstatus – hur den ofta bedöms så felaktigt ur funktionssynpunkt av både veterinärer och hundägare (2)

Vi kommer gå igenom tre olika scenarion i tre separata inlägg. Det första inlägget hittar du här: Höftledsstatus – hur den ofta bedöms så felaktigt ur funktionssynpunkt av både veterinärer och hundägare (1)

Pixabay
 
Scenario 2: En unghund med återkommande bakbenshälta höftledsröntgas och får bedömningen HD- grad A på båda sidor. Hunden får fortsätta att halta då och då eftersom den är ”friröntgad”.
 
Denna hund hör tyvärr till den stora mängden av hundar som aldrig får hjälp med sina muskulära problem och smärtor. Då veterinären inte kan relatera hältan till ett röntgenfynd ges ofta bara ordinationen smärtlindring och koppelvila under en till två veckor. Hältan återkommer då belastningen ökas igen – antingen relativt omgående eller efter en kortare eller längre tid, beroende på hur framgångsrikt individen lyckas avlasta och omfördela belastningen i rörelseapparaten.
 
Se även inläggen ”Muskelskador – är de alltid traumatiska?" och ”Hur en liten muskelsträckning på ett bakben blir en frambenshälta flera år senare
Allmänt | |
Upp