Din hund har ändrat beteende, men veterinären har sagt att den inte har ont?

Känner du igen dig?
 
Det är tyvärr många hundar som aldrig får hjälp med sin smärta, då veterinärer och andra verksamma inom rehabilitering inte inkluderar hela rörelseapparaten i sin undersökning och framför allt inte har kunskap nog för att undersöka musklernas status.
 
En vanligt förekommande orsak till smärta och beteendeförändring hos hund är muskelproblem. Det kan starta med en mindre muskelsträckning som inte läker ut av sig själv utan att hunden måste avlasta den kroppsdelen. Att avlasta en kroppsdel leder till felbelastning av resten av kroppen på mycket kort tid; efter 14 dagar är felbelastningen permanent. Denna felbelastning ger symtom som bäckenrotation, ryggsmärta, hälta på de ben som överbelastas och risken för artros, diskbråck, inflammationer etc. ökar. Då detta orsakar hunden smärta och nedsatt funktion kan hunden börja vägra att utföra olika träningsmoment, inte vilja hoppa upp i bilen eller soffan, vara ovillig att sätta sig eller lägga sig – med andra ord inte vilja göra saker som den alltid gjort tidigare. Många hundar blir, precis som vi när vi har ont, lättretliga, ovilliga och svåra att hantera, gör utfall och uppträder ”aggressivt” mot både hundar och människor.
 
Beteendeförändringar betyder INTE att hunden blivit ”dum i huvudet” utan att den gör allt den kan för att slippa ha ont; mycket av det kan den inte heller styra utan reagerar instinktivt för att försvara sig mot rörelser, kroppskontakt och situationer den vet orsakar smärta. Det är naturligt att man som hundägare då tror att hunden måste ha drabbats av en traumatisk skada eller en sjukdom, men det räcker alltså med en från början ganska begränsad muskelskada. Hur dessa muskelskador uppstår och förvärras kommer jag att skriva om i ett kommande inlägg.
 
Läs till exempel Lokes rehabhistoria.
 
Pixabay
Allmänt | |
Upp