Zingos rehabhistoria

Matte berättar:

Zingo är idag en 5-årig Svensk Lapphundskille som haft lite otur i livet. När Zingo var drygt 8 månader skulle han gå på hunddagis. Det blev en katastrof och när vi tittar tillbaka i backspegeln inser vi att det var där allt började; början på en lång och tuff resa.

Det var i början av januari 2015 som vi lämnade Zingo första gången på hunddagis. När husse kom för att hämta honom 4 timmar senare mötte ägaren vid dörren med Zingo i kopplet och sa att ”det går inte, han är inte välkommen tillbaka”, sedan stängde hon dörren. Vi fick tillbaka en hund som var livrädd, sprang till bilen med svansen mellan benen och ville bara därifrån. Väl hemma kröp han ihop i sin tygbur och vägrade att komma ut. Försökte vi klappa honom morrade han och ville bita oss. Han kom inte fram och hälsade när någon kom och var en helt annan kille. Vi förstod ju att något hänt men hon på hunddagiset vägrade att säga något mer än att han skällt, inte lyssnat och kissat/bajsat inne.

2 dagar senare skulle vi på hundkurs, så jag mailade dem och sa att vi inte kommer. Fick då till svar att vi skulle komma och de skulle skicka en extra instruktör för att hjälpa oss vid sidan av. Instruktören som vi då haft dels på valpkursen men även några gånger på denna kurs undrade om det verkligen var samma hund. Han var så rädd och nervös och visade tydligt att något traumatiskt inträffat. Vi fick fortfarande inte klappa honom, speciellt inte på höger sida av hals och nacke. Detta beteende höll i sig några veckor tills en uppfödare sa till mig att kontakta en djurkommunikatör. I April 2015 träffade vi en Djurkommunikatör och fick då veta att han har ont i höger sida av nacken efter slag av personalen på hunddagiset i samband med ett hundslagsmål. Så vi fick tipset om att byta halsband mot sele och visa honom tydligt att vi har koll och att han kunde lita på oss. När vi var klara fick Zingo leka med hennes tik och efter en kort stund skriker Zingo till och börjar halta. Vi tackade och åkte hem. Dagen efter ville han inte gå så vi åkte till veterinären och han fick smärtstillande då domen löd sträckning.

 

 

 Zingo före

 

Zingo blev 1 år i maj det året och var fortfarande en kille som var sur och grinig ute. Gjorde gärna utfall mot andra hundar, skällde en massa och många upplevde Zingo som en jobbig hund eller en hund som var understimulerad, vilket vi fick höra mer än en gång. Vi gick på många olika kurser, tränade, gick långpromenader osv. men Zingo var en som gärna skällde och blev arg när andra hundar kom för nära eller någon/något kom snabbt emot honom. Vi tog privatlektioner men inget hjälpte. När vi fått hundmöten t.ex. har det hänt att vi fått ett bett i vaden då han vill anfalla den mötande hunden och våra ben kommit i vägen. Inne har Zingo varit en kille som gärna vill vara nära, ligga nedanför soffan, är alltid i det rummet vi är i och vill ha koll på sin flock. Dock har han tyckt att det blivit lite jobbigt när det varit mycket folk och då gärna dragit sig in under sängen eller lagt sig vid ytterdörren.

Åren gick och det följde samma visa, Zingo gillade inte främmande hundar men älskade några få kompisar. Han har både lek- och träningskompisar som han fungerar superbra med och har alltid gjort . I perioder har han varit lite bättre ute och vi har hittat sätt för att få vardagen att  fungera; t.ex. undvika andra hundar genom att svänga av eller vända, försökt att inte gå så mycket där det är mycket trafik osv.. Men bor man i ett villaområde är det inte alltid så lätt att undvika bilar, cyklar och andra hundar.

I slutet av sommaren 2018 såg jag en annons på Facebook om en tjej som höll på att utbilda sig till problemhundsinstruktör. Hon sökte en hund att jobba med och jag skrev till henne och hon tog sig an Zingo. Det första hon gjorde var att sätta honom på vila, då hon ansåg att han hade högt stresspåslag och att vi gjorde väldigt mycket och att hundar faktiskt behöver tid för återhämtning. Så under 2 v skulle Zingo ha tråkigt, inte gå längre än 5-10 min. promenader och undvika stresstriggers dvs. hundar, bilar, cyklar osv. och inte någon annan aktivitet. Första dagarna var Zingo helt odräglig. Skällde och gjorde allt för att vi skulle göra saker så som vi alltid gjort. Efter någon dag började vi märka skillnad på honom. Han blev lugnare, sov djupare och var lugnare ute. Efter dessa 2 v började vi utöka promenaderna och fick även träna balans som Zingo älskar, men skulle fortfarande undvika triggers. Vi skulle dock börja stärka hans självkänsla. Så höll vi på under hösten. Vi jobbade med Carro och sakta men säkert började vi känna att äntligen har vi hittat något som funkar för Zingo. Men i december fick vi ett rejält bakslag. Vi skulle då börja bygga Zingos kondition och Zingo skulle få börja följa med mig ut och springa. Zingo var jätteglad och sprang snällt bredvid mig, men efter ca 1,5 km var vår gamla kille tillbaka; den killen som gjorde utfall mot andra hundar men denna gång även mot människor. Pratade med Carro och vi valde att backa programmet och vila några dagar. Zingo blev då den nya killen igen. Vi testade igen med en kort joggingtur men med samma resultat. Jag och Carro kom fram till att han troligen har ont någonstans och att det märks när han ansträngs. Jag frågade då Carro om hon visste någon duktig fysioterapeut som kunde hjälpa oss. Det var då vi kom i kontakt med Therése på Små & Stora Tassar.

I januari 2019 var vi första gången hos Therése och vi fick bekräftat att Zingo har ont! Och att han har gått med en lårmuskelskada länge, troligen över 4 år, och att han kan ha fått skadan den där dagen på hunddagiset i januari 2015. Sagt och gjort - vi började med behandling på Zingo uppe hos Therése och redan efter första behandlingen märkte vi skillnad. Inte direkt på hans humör, utan att han nu kunde sitta med benen som en hund ska; inte alltid med benen tio i två. Väldigt snabbt minskade utfallen mot andra hundar, han blev gosigare och mycket gladare. Zingo blev helt enkelt en lugnare och mycket mer harmonisk hund. Även folk i vår omgivning undrade vad vi hade gjort, då Zingo var en helt annan hund. Vi fick lära känna den riktiga Zingo. Vi är inte helt klara med Zingos rehab, men kommit en bit på väg. Vi har framför allt lärt oss att läsa av när något inte stämmer längre, t.ex. genom att stretcha. Zingo kan jag numera läsa av om han har ont av någon anledning eller så märks det så tydligt på hans humör.

Rehaben har tagit längre tid än vad vi hade räknat med då Zingo i februari fick en cancerdiagnos. Man gjorde en operation, men fick inte bort allt, så det blev en till och lite större operation. Då stannade backträningen av någon vecka. Sedan har han sträckt sig vid 2 tillfällen så vi fått vänta med backträning tills dessa skador läkt. Då vi ser vad rehaben hos Therése gör för Zingo åker vi hellre en gång extra om det är något, bättre en koll extra än att det ska bli något stort. Och jag kommer alltid vara så sjukt tacksam för både Carros och Therése hjälp! Utan dom hade vår kille aldrig fått visa sitt rätta jag och bli den kille vi älskar ännu mer, vilket vi inte trodde var möjligt!

 

 

 Zingo före

 

---------------------------------------------------------------------

 

Patientens namn: Zingo

 

Födelsedatum: 2014-05-12

 

Ras: Svensk Lapphund

 

Kön:

 

Kennel/uppfödare: privat, utan kennelnamn

 

Skada: misstänkt smärtproblematik på grund av allvarliga incidenter och ändrat beteende.

 

28 januari 2019

 

 

Diagnosunderlag

 

Rörelseanalys – Skritt: aning hastrång, utåtroterade bakben, bredbent fram, inåtroterade framtassar/utåtroterade armbågar.

 

Trav: mer distinkt rörelsemönster enligt ovan, hälta VB, driver åt vänster.

 

Från sidan: i skritt konstant passgång, i trav kort steg bakben framåt. Brant kors.

 

Rörelsetest – separat dokument, redovisas inte.

 

Palpation – svullna halsspolar (mm.scaleni) vänster sida, mer muskelmassa hela vänster sida nacke/hals, bröst- och ländrygg inkl. ländsidor (m.iliocostalis). Smärtande ryggmuskulatur från bog till kors. Mm.gluteii höger 4/5 i massa jmf vänster som är svullen, därav skillnaden. Ömma triggerpunkter på båda sidor. Förtvinad m.semitendinosus VB.

 

Primärt: äldre muskelskada m.semitendinosus VB; partiell ruptur.

 

Sekundärt: kraftigt kontraherade utåtrotatorer VB, höftsträckare HB och VB och m.biceps brachii HF och VF.

 

Belastningsmönster: muskelskada VB har under lång tid avlastats på HB och VF. Nu är även HF överbelastad då VF blivit för rörelseinskränkt.

 

Bakben omkrets HB 33,5 cm, VB  31 cm.

 

Bäckenrotation:  1 cm hö + tippat åt höger ½cm.

 

Bedömning

 

Zingo har en äldre muskelskada i m.semitendinosus (höftsträckare, del av hamstrings) VB. Muskeln har troligen drabbats av multipla muskelfiberrupturer vid flera separata tillfällen och till slut förlorat så mycket funktion att den har förtvinat. Detta funktionsbortfall är orsaken till hältan VB. Zingo har initialt kompenserat med resterande höftsträckare VB och HB som har blivit kraftigt kontraherade och dessutom med utåtrotatorerna VB. Nu är även m.biceps brachii VF och HF kraftigt kontraherade på grund av långvarig överbelastning av frambenen.

 

Matte berättar att de har sökt hjälp hos en problemhundsutredare (Carolina Jordell) då Zingo jagar allt på hjul och är väldigt stressad. Carolina har remitterat dem hit för smärtutvärdering. Dessutom har de börjat med två lugna ”tråkiga” dagar per vecka eftersom Zingo troligtvis är något överaktiverad. 

 

När han var 8 månader gammal fick han prova att vara på ett hunddagis i 4 timmar och kom hem därifrån fullkomligt skräckslagen. De hade tydligen ”lagt ner” honom för att han inte ”kunde uppföra sig” i samröre med de andra hundarna. Har varit hemma sedan dess. Under 2016 blev han biten över nacke och rygg av en annan hund då de var ute och sprang tillsammans. En eurasier som kom utflygande ur skogen och attackerade Zingo, som fick sår men behövde inte sys.

 

Matte uttrycker också oro över att Zingos mamma togs bort för 1½ vecka sedan, endast 7 år gammal på grund av artros i ryggraden och ett knä. Han har också en systerson med E-höfter. Zingo har HD: B.

 

Behandlingsförslag

 

-Daglig motion i skogen minst 40 minuter, gärna 1 timme. Undvik plana och hårda underlag som ger ett monotont och begränsat rörelsemönster.

 

-Stretching enligt instruktion/individuellt anpassat stretchkompendium direkt efter dagens längre skogspromenad:

 

1:1 Utåtrotatorer (mm.gluteii m.fl.)

 

1:2 Bb framåt (höftsträckare)

 

1:3 Fb rakt bakåt (m.biceps brachii)

 

-intensivbehandling 5 ggr med elektroterapi för muskelskadan VB och kompletterande ultraljudsterapi för främst behandling av m.biceps brachii.

 

 

 

 Zingo efter rehab

 

Datum: 2019-02-11

 

Behandlingstillfälle 1

 

Rörelsetest: fb rakt bakåt (m.biceps brachii) hö 90* vä 95+

 

-matte har lyckats stretcha frambenen så effektivt att de inte behöver behandlas just nu utan all behandling kan koncentreras på muskelskadan och överbelastad muskulatur på bakbenen.

 

Elektroterapi: utåtrotatorer/övre knästräckare + hamstrings/gracilis.

 

Ultraljudsterapi: samma som ovan.

 

Stretching:

 

Utåtrotatorer hö 90 vä 95

 

Knästräckare hö 100* vä u.a.

 

M.gracilis hö 100* vä u.a.

 

Bb framåt hö 70+* vä 80+*

 

Datum: 2019-02-13

 

Veterinärbesök igår då Zingo fått en knöl på höger kind; misstänkt tumör.

 

Datum: 2019-02-18

 

Behandlingstillfälle 2

 

Var trött och grinig efter första behandlingen, men har sedan varit pigg och glad. Lugnare utomhus och när han gör utfall går det över snabbare. Sitter nu med bakbenen framåt och inte utåtroterade som tidigare. Sover i samma ställning nu i upp till 2 timmar; har aldrig gjort det tidigare.

 

Rörelsetest: fb rakt bakåt (m.biceps brachii) hö 100+* vä 100+*

 

Elektroterapi: utåtrotatorer/övre knästräckare + hamstrings/gracilis.

 

Ultraljudsterapi: hamstrings.

 

Stretching:

 

Utåtrotatorer hö u.a. vä u.a.

 

Knästräckare hö u.a. vä u.a.

 

M.gracilis hö u.a. vä u.a.

 

Bb framåt hö 80+* vä 80+*

 

Datum: 2019-02-25

 

Behandlingstillfälle 3

 

Elektroterapi: utåtrotatorer/övre knästräckare + hamstrings/gracilis.

 

Ultraljudsterapi: hamstrings.

 

Stretching:

 

Utåtrotatorer hö 100* vä u.a.

 

Knästräckare hö u.a. vä u.a.

 

M.gracilis hö u.a. vä u.a.

 

Bb framåt hö 100+* vä 100*

 

Rekommenderar att Zingo får börja med bakbensövningar såsom hoppa upp på stenar och andra lämpliga objekt och balansövningar på stockar och dylikt i skogen.

 

Datum: 2019-03-04

 

Behandlingstillfälle 4

 

Elektroterapi: utåtrotatorer/övre knästräckare + hamstrings/gracilis.

 

Ultraljudsterapi: hamstrings.

 

Stretching:

 

Utåtrotatorer hö u.a. vä 100+

 

Knästräckare hö u.a. vä u.a.

 

M.gracilis hö u.a. vä u.a.

 

Bb framåt hö 100+* vä 100+*

 

Dags att påbörja backträning! Minst ett backträningspass enligt individuellt anpassat program innan behandlingstillfälle 5.

 

Datum: 2019-03-11

 

Behandlingstillfälle 5

 

Elektroterapi: utåtrotatorer/övre knästräckare + hamstrings/gracilis.

 

Ultraljudsterapi: hamstrings.

 

Stretching:

 

Utåtrotatorer hö 100* vä u.a.

 

Knästräckare hö u.a. vä u.a.

 

M.gracilis hö u.a. vä u.a.

 

Bb framåt hö 100* vä u.a.

 

2019-05-07

 

Återbesök/kontroll efter backträning

 

Har backtränat 9 ggr tillsammans med matte och 2ggr tillsammans med husse (eventuellt inte i så brant backe då). 

 

Stretchingen fungerar perfekt; fullt rörlig båda sidor enligt matte. Eventuellt inte rätt teknik med utåtrotatorerna?

 

Mår extremt bra enligt matte. Piggare, gladare och gör nästan inga utfall alls längre mot bilar.

 

Rörelsetest: utan anmärkning förutom en rörelseinskränkning HF m.biceps brachii på 10%.

 

Bakben omkrets   HB 31,5 cm, VB  31 cm.

 

Bäckenrotation:   0 cm, ej tippat.

 

Angående höger m.biceps brachii: Zingo haltade i lördags (4e maj) på promenaden.

 

Rekommenderar att HF m.biceps brachii stretchas noga de kommande tre dagarna och därefter upptas back- och annan träning enligt tidigare instruktion.

---

2019-06-25

 

Söndag 16e juni åkte Zingo med familj till Sälen. Gick promenad på kvällen och var lös med en annan hund. På måndag morgon var han sur och grinig, ville bitas. Halt VB. Har kylt i 3 dygn; endast rastningar. Utåtrotatorer VB svullna. Stretchat sedan i torsdags 20e juni. Ej längre halt men stel i övningen VB framåt då han också vänder upp huvudet för att markera att det gör ont.

 

Rörelsetest: utan anmärkning förutom m.biceps brachii (kraftigt överbelastade) och VB höftsträckare (ursprunglig muskelskada).

 

Bakben omkrets: HB 32 cm, VB 32 cm.

 

Bäckenrotation:  0 cm, ej tippat.

 

Sammanfattning:

 

Zingo fick ett par behandlingar för att snabbt kunna komma igång med träningen hemma igen. Tack vare mattes utökade kunskaper i stretching och hantering av akuta muskelskador fick inte Zingo några bestående men av detta bakslag. Då han nu inte bara är liksidig i sin muskeluppbyggnad utan dessutom har byggt mer muskulatur kan han fortsätta leva sitt liv som vanligt med underhåll av rörlighet och muskelfunktion.

 

Allmänt | |
Upp