Vattenträning

Sommartid kan du variera din hunds träning genom att passa på att utnyttja sjöar och hav. Att låta hunden gå i varierande vattendjup för att antingen träna på att lyfta benen (vatten upp till handlederna) eller träna styrkan i musklerna som för benen framåt och bakåt (vatten upp till armbågarna). Självklart kan du även låta din hund simma, om den tycker att det är roligt. Hundar som inte gillar att bli blöta eller befinna sig i vatten ska inte tvingas till det, då de blir stressade och spänner sig, vilket fullkomligen motverkar effekten av träningen.
 

Simning i pool, sjö eller hav ger en okontrollerad träning eftersom hunden inte kan tvingas att använda alla fyra benen. Många hundar simmar enbart med frambenen (hundsim) och använder inte bakbenen alls eller mycket lite. Tyvärr blir då frambenen väldigt lätt överbelastade och de flesta hundar har redan över-/felbelastat sina framben och du riskerar att hunden skadas.

Simning är värdefullt för hundar som:
  • lider av svår leddysplasi.
  • har svårt att röra sig efter en operation i leder/skelett.
  • har ont i lederna, exempelvis på grund av artros.
  • lider av extrem övervikt.

Oavsett vad orsaken är till att din hund behöver simträning, så ska hunden först få en noggrann genomgång för att fastställa exakt vad som behöver stärkas för att träningen ska bli effektiv.

Lika skonsam som simningen är för stela och onda leder, lika brutal är den mot muskulaturen. Om hunden inte kan använda en skadad och/eller överansträngd muskel på land, så kan den inte använda den i vattnet heller.
Med andra ord: är din hund snedbelastad förstärker simningen detta.

Alla hundar som fystränas måste stretchas för att bibehålla musklernas elasticitet och jämvikten i rörelseapparaten - det gäller i alla högsta grad efter simning!
Allmänt | |
Upp