Varför får din hund ultraljudsterapi när grannens hund får laserterapi? För liknande besvär..

Vilken teknik man ska välja att behandla med beror på vilken typ av skada det är och i vilken vävnad skadan sitter. Det finns INGA universalbehandlingar! Med andra ord kan man inte behandla alla skador effektivt med en och samma behandlingsmetod bara för att just den metoden är på modet. En mängd olika terapi-/behandlingsformer krävs för att kunna erbjuda ALLA patienter en korrekt fysioterapeutisk behandling.

 

Muskel- och nervvävnad behandlas effektivast med elektroterapi, eftersom det är den enda fysioterapeutiska behandlingsmetod med vilken man kan inducera aktivt muskelarbete och snabbt förändra cellminnet och i och med det muskelns/nervens funktionsnivå. Muskelvävnad innehåller stor mängd vätska och är rikt på blodkärl, vilket leder ström effektivt och ger omgående cirkulationsökning i hela muskelgruppen. Nerverna är kroppens eget elsystem, som såklart svarar bäst på behandling med just elektroterapi.

 

Senor, ligament, ledkapslar, ledbrosk och skelett (kroppsvävnad med få eller inga blodkärl) behandlas effektivast med passiva behandlingsformer som ultraljud och ljus.

 

Det finns dock undantag till alla regler och det krävs gedigen kunskap om olika typer av kroppsvävnad och de olika behandlingsmetodernas tekniska funktion för att kunna välja exakt rätt behandling för varje enskild skada.

Allmänt | |
Upp