Löpband...

...ska inte användas till hund överhuvudtaget. Det är en träningsform som är monoton och sliter på både leder och muskulatur. Gå ut och motionera med din hund!

 

Löpband i vatten, s.k. water treadmill, kan vara en bra träningsform om hunden inte är snedbelastad. Vattnet ger både avlastning för lederna och motstånd för muskulaturen, vilket ger ökad muskelmassa utan överbelastning av lederna. Detta är en mycket mer effektiv och kontrollerad vattenträning än simning i pool/bassäng.

Vibrationsträning, också kallad stötvågsträning, är den enda träningsformen, jämte backträning, som kan användas för att träna upp ett svagare ben eller en svagare sida i förhållande till det starkare benet/sidan. Ett träningsprogram på vibrationsplattform ska utformas noga efter vad genomgången/rörelsetestet visar att individen behöver stärka. Vibrationsträning ska ALDRIG påbörjas utan att en noggrann genomgång/rörelsetest har gjorts och en detaljerad behandlings-/träningsplan har lagts upp för just den individen. Även om din hund har blivit rekommenderad vibbträning av en veterinär/ortoped/sjukgymnast för en skada, så måste en noggrann utvärdering göras av musklernas kondition innan någon träning påbörjas. Vibrationsträningen är extremt effektiv för muskeluppbyggnad och redan efter ett pass kan man se skillnad. Därför måste hänsyn tas till hundens svagare & starkare muskulatur vid planering av ett vibrationsprogram. Det finns endast några få skador/problem såsom exempelvis diskbråck och förlamning som i initialskedet behandlas med hunden liggande på vibrationsplattformen. Alla andra skador/problem och fysträning för muskeluppbyggnad behandlas självklart med hunden stående. Vid planering av ett vibrationsträningsprogram är det av yttersta vikt att både trappa upp och ner de olika frekvensstegen; ALLA program påbörjas och avslutas på lägsta frekvenssteget; detta för att tillåta kroppens celler att anpassa sig till ökningen resp. minskningen av vibrationsfrekvensen.
Jag var en av de allra första att erbjuda vibrationsträning för hund i Sverige och jag har närmare 10 års erfarenhet av denna träningsform. Plattformen jag jobbar med har måtten 189 x 75cm, vilket innebär att jag kan ta emot även de allra största raserna.

Sammanfattning fysträning (läs denna veckas alla inlägg på just temat fysträning):
Om din hund har en skada/rörelseinskränkning ska den inte tränas alls. Det gäller samtliga träningsformer, inklusive de som tagits upp under denna temavecka! Först ska en noggrann genomgång göras för att få en korrekt diagnos och därefter ska skadan behandlas. Under tiden som skadan behandlas kan man försiktigt börja motionera hunden i skogen och stretcha varje dag. Först när skadan är färdigbehandlad = musklerna/kroppen kan tillgodogöra sig träning igen, påbörjas träningen.

Allmänt | |
Upp