Hur ska man fysträna sin hund?

(Glöm inte att läsa inlägget Vill du fysträna din hund innan du läser vidare)

Märk väl att följande råd gäller endast om:

  • hunden är frisk i övrigt.
  • hunden är noggrant genomgången.
  • eventuella skador och svagheter som upptäckts är åtgärdade.
  • det individuella stretchprogrammet används.

Grunden för att belasta och träna en annan individ än dig själv är att arbeta med hundens egen kroppsvikt och underlaget. Man ska alltså INTE använda viktmanschetter eller annan belastning såsom klövjeväskor, kedjor, bildäck etc.

Grundläggande vardagsträning får du om du förlägger långpromenaden i skogen/kuperad terräng. Det ojämna underlaget gör att ALLA kroppens skelettmuskler aktiveras och inte bara de som för benen framåt och bakåt. Denna typ av daglig träning kan även användas under eventuell rehabilitering.

Skogen är också en fantastisk träningslokal för balans- och rörelseövningar; stenar, fallna trädstammar, högt blåbärsris osv. Det är dessutom alldeles gratis!

Backträning är den absolut bästa styrketräningen. Träningen stärker bakbenens och ryggens muskulatur och förbättrar hundens kondition. Backträning kan utföras på en mängd olika sätt och för att den ska bli effektiv för just din hund rekommenderar jag att hunden först får genomgå ett noggrant rörelsetest. Detta är viktigt för att fastställa vilken sida som är hundens svagare sida (hundar är höger- eller vänsterbenta, precis som vi är höger- eller vänsterhänta). Detta måste tas hänsyn till då hunden tränas, för att behålla kroppens jämvikt och förebygga skador. Backträningen är en av få träningsformer som kan användas för att träna upp ett svagt, skadat ben i förhållande till ett starkare.

Att cykla med hunden kan vara aktuellt om hundens kondition behöver stärkas, men det får endast användas som ett komplement och inte som enda form av motion. Tänk på att rörelsemönstret på plan mark och i trav blir mycket monotont för hunden. Dessutom utsätts hundens leder för onaturlig belastning genom stötar upp i lederna från det hårda underlaget. Ett undantag är om du kan använda dig av motionsslingor i skogen och samtidigt ha din hund lös.

 Backtränande dvärgpudel
Allmänt | |
Upp